Thursday 11 November 2010

Colier "Păunul de lemn" - Vândut





Păunul, pasăre paradisiacă căreia i se atribuie valențe demiurgice simbolizează, în mitologia roânească, nemurirea. Datorită cozii sale spectaculoase, păunul este imaginea plenitudinii cosmice și armoniei. Păunul este și un simbol al fertilității și o ipostază zoomorfă a pomului vieții. În antichitate, era considerat pasărea închinată Herei. perechea lui Zeus ar fi împodobit coada păsării cu ochii titanului Argus, ca simbol al cunoașterii. Păunul ca simbol solar este emblema orașului egiptean Heliopolis. Pasăre regală a Indiei și Bizanțului, în cultura românească pana de păun este un atribut al feciorului din colindele de flăcău, pe care unii etnologi îl consideră continuatorul figurii mitice a Păunașului Codrilor. În medicina magică penele de păun sunt folosite pentru descântecele de dragoste. atât în mitologia noastră, cât și a altor popoare, păunul simbolozează și vanitatea, îngâmfarea, narcisismul. În iconografia creștină păunul cu coada plecată simbolizează umilința.

Colier din zale maro cu diametre de 7, 8 și 9 mm, în îmbinare european 4 în 1, cu mărgele din lemn de diferite forme și un pandantiv în formă de păun. Pandantivul l-am primit de un Mărțișor și este realizat de un meșter popular. Colierul pare dezordonat o dată așezat la gât. Este un efect controlat care să dea colierului un aspect de vechi, alambicat, unde piesele par așezate la întâmplare. Dar, știm cu toții, nimic nu este întâmplător, mai ales în simbolistica veche românească.


No comments:

Post a Comment

Any comments? Please do!

Cercei din zale argintate, onix, flori din sticlă Cehia și perle - Zâna Umbrelor - Vândut

Rezervat. Onix tăios, flori de noapte și alb de perlă. Fii Zâna Umbrelor! Cercei din zale argintate, inoxidabile, discuri d...