Friday 3 September 2010

Am siglă!!! Şi banner!!


Ne-a luat ceva timp, dar până la urmă proiectul de siglă şi banner s-a concretizat. Cu ajutorul lui Irinel (îl găsiţi aici şi aici) şi a lui Alin, fratele meu. Tema a plecat de la o siglă pe care am mai folosit-o pentru invitaţiile de nuntă, făcută de Alin după o aplică de curea din argint, parte a Tezaurului de la Craiova. 

Iar restul bannerului este lucrat de Irinel, menţinând tematica legată de zale, daci şi triskelion. Vă mulţumesc, barbarilor!
Triskelionul este un simbol foarte drag mie, nu mă întrebaţi de ce, dar aşa de mult mă atrage, prezent la daci şi celţi. Cei mai mulţi îl asociază cu celţii, dar originile lui se pierd în negura istoriei. Să nu uităm că i-am avut vecini şi nu se ştie cine a preluat de la cine. Ce reprezintă el? Păi nemurire, reînviere, prosperitate. E prezent şi în alte mitologii, dar semnificaţia nu i se pierde.
Calul şi lupul. După cum se vede aplica e formată din capete de cai. Alin le-a transformat puţin şi pot fi asemănate şi capetelor de lup. Ambele animale îmi sunt dragi. Şi ştim că dacii şi geţii erau buni călăreţi şi crescători de cai, iar de lup ce să mai spun. Stindardul dacic vorbeşte singur de câtă importanţă i s-a dat acestui animal în istorie. De fapt se spune că dac sau daoi ar însemna lup.
Ei şi să vorbim puţin despre auriu. Păi dacii aveau aur, asta se ştie. Numai Traian a cărat cantităţi importante cu care a construit vestitul Forum de la Roma. Şi tezaurele dacilor nu au pereche în lume.
Şi da, dacii purtau cămăşi de zale. Varianta oficială este că au apărut la celţi, de la care le-au preluat romanii... Dar nu ştiu cum se face că cele mai multe cămăşi sau fragmente de cămăşi de zale au fost descoperite pe teritoriul nostru. Clar, istoria mai are multe de spus.
Despre simbolistică şi istoria zalelor poate am să mai scriu la un moment dat, când timpul mi-o va permite. 
Sper ca efectul final să fie cel aşteptat, adică toată această îmbunare să ducă cu gândul la cine vreau eu să ducă. Iar eu, sper să mă apropii câte un picuţ  (dar doar un picuţ) de măiestria strămoşilor.
Plimbare plăcută pe blog!

2 comments:

  1. am redevenit copil, citind iar despre daci si despre lupi...

    ReplyDelete
  2. foarte dragut! Felicitari! foarte faina! si eu sustin ca toate au pornit de la celti ;)) ca eu am o fixatie cu ei :P.
    interesata de un schimb de banner? ;;)

    ReplyDelete

Any comments? Please do!

Cercei din zale argintate, onix, flori din sticlă Cehia și perle - Zâna Umbrelor - Vândut

Rezervat. Onix tăios, flori de noapte și alb de perlă. Fii Zâna Umbrelor! Cercei din zale argintate, inoxidabile, discuri d...