Sunday 19 January 2014

Semn SPRE Carte


Am citit despre acest proiect pe blogul Kadiei și mi-am propus să particip și eu cumva. Primul pas este popularizarea acestui proiect frumos. Inițiatoarea proiectului este Sonia. Câteva detalii legate despre proiect voi prelua și eu tot de pe blogul ei. Nu de alta, dar exprimarea mea în scris este tare ruginită.

Titlul proiectului: Semn SPRE carte
Periada de desfășurare : Întreg anul 2014 (cu intenția de a face din acest proiect un lucru permanent)
Cine se poate implica:Persoane fizice și juridice, companii, instituții de învatamant etc*
COORDONATORI: “Sediul de campanie” al acestui proiect va fi pagina “Semn SPRE carte” de pe acest blog
TIPUL DE PROIECT:  Umanitar
SCOPUL:  darul de carte
OBIECTIVE: 500 de cărți donate (cu ținta declarată de a depăși acest număr)
RESURSE : donații (exclusiv formate din cărți)
Promovare: Principalul canal de promovare va fi constituit de articole scrise pe blogurile care doresc să se alăture campaniei. Fără a fi exclusă nicio altă metodă de a populariza acest proiect.
Resurse umane: Proiectul se bazeză pe voluntariat. Sustinerea lui se realizează prin propria implicare. Fiind o acțiune pro bono nu există recompense materiale.
ARGUMENTUL PROIECTULUI: Într-o lume în care auzim tot mai des că lectura nu mai este o obișnuință, există copii și adolescenți care și-ar dori să citească, dar nu au acces la cărți. Și există părinți care pun cartea ultima pe lista de priorități. Nu pentru că așa vor. Pur și simplu mijloacele materiale îi obligă să facă acest lucru.
În aceeași lume în care trăim și pe care o blamăm pentru trecerea culturii mereu pe planul doi, exită copii și adolescenți cu sete de cunoaștere, dar cărora le lipsește îndrumarea și sprijinul familiei. Uneori chiar și al școlii.
În această lume în care există oameni cu drag de carte, existăm și noi. Cei norocoși că am descoperit că și lectura te face om întreg. Dragul nostru pentru cuvântul tipărit va fi deplin doar atunci când îl vom împărții și cu alții.
GRUPURI ŢINTĂ: copii între 6-18 ani proveniți din familii cu resurse materiale și financiare precare
Mecanismul de desfășurare a proiectului:
- acțiunea de donare a cărților va avea loc o dată pe lună și va fi făcută prin rotație de cei care doresc să se implice în identificarea beneficiarilor acestei acțiuni
Concret, vom proceda așa:
- Scriem pe blogul propriu un articol care să popularizeze această campanie (am ales ca punct de reper ultima duminică din lună, cu precizarea că putem scrie începând din ziua de joi care o precede și până în ziua de miercuri de după ea) . Ca să evităm monotonia și să nu povestim la nesfârșit acest mecanism și celor care deja îl cunosc, o să vă propun de fiecare dată o temă nouă, urmând ca în finalul postării să includeți câteva cuvinte despre acest proiect și o trimitere către acest mecanism de desfășurare a lui. Orice alt mod de abordare este nu numai permis, dar și binevenit. Vom aduna toate aceste postări într-un tabel. Nu ca să punem absenții sau prezenții ci ca să vedem cum stăm. Frecvența acestor articole nu este obligatorie.
- În aceeași perioadă vom mai avea, ca excepție la cele scrise mai sus, și un alt fel de articole. Cele în care vom afla povestea felului în care au fost dăruite cărțile lunii.
Cum vom stabili cine va face următorul dar de carte?
Acest document va fi în permanență deschis. Identificați posibilii  beneficiari și exprimați-vă dorința de a fi unul dintre cei care vor dărui cărțile. Nu uitați să lăsați o adresă de e-mail pentru a putea pune la punct toate detaliile. În funcție de câte volume avem la dispoziție, vom stabili către cine pleacă acestea (unul sau mai mulți bloggeri implicați).
Atenție către cine îndreptăm aceste daruri. Scopul este ca aceste cărți să ajungă la copii și adolescenți care chiar și le doresc. De asemenea atenție și la redactarea articolelor în care povestim cum s-a desfășurat acțiunea. Publicarea de fotografii sau date personale fără acordul părinților celor vizați poate constitui o problemă.
Laitmotivul acestui proiect va fi semnul de carte.
Fiecare carte va fi însoțită de un semn de carte. Completați cu marker cine și cui dăruiește. Păstrați un semn de carte pe care să notați prenumele beneficiarului (sau a beneficiarilor dacă veți dărui mai multe cărți). Scopul este ca la final de an să le adunăm pe toate. Bineînțeles că și cel care va fi mesagerul darului, va primi un semn de carte personalizat pentru el. De asemenea semne de carte vor primi și cei care fac donații.
semn fata
semn verso
* Întrucât am intenția de a promova pe oricine va sprijini acest proiect, mă văd nevoită să fac câteva excluderi de la partipare:
- formațiuni politice (fără a exclude participarea în nume propriu a oricăruia din membrii ei)
- companii care comercializează alcool sau tutun (fără a exclude participarea în nume propriu a  reprezentanților acestora).
- orice persoană sau întreprindere care promovează pornografia, vulgaritatea și extremismul.
Pagina de Facebook a proiectului: facebook.com/Semn.SPRE.Carte.
Situația cărților primite si trimise spre viitorii beneficiari o găsiți accesând următorul link http://atshort.com/carti.

De ce m-a atras pe mine acest proiect? Pentru că îmi place să citesc de mică și știu ce înseamnă să cauți anumite cărți și să nu le găsești. Nu vă speriați, nu am crescut așa de departe de civilizație, doar că, pur și simplu, nu am parcurs anumite cărți atunci când ar fi trebuit. Pentru că nu le aveam în bibliotecă, pentru că nu erau în biblioteca școlii sau liceului, sau în rafturile rudelor.
Apoi, azi copii citesc foarte puțin. Incredibil de puțin, ceea ce e trist dea binelea. Pentru că nu mai știu să-și folosească imaginația pe care cărțile o modelează constant. Pentru că nu își mai îmbogățesc vocabularul și nu mai știu să se exprime corect. Pentru că nu mai cred în puterea cuvintelor. 
Proiectul Soniei se adresează copiilor fără posibilități financiare, iar aceasta este mare lucru. Pentru că vor avea ocazia să intre într-o lumea pe care internetul nu le-o va oferi vre-o dată. Iar aceasta e minunat.

Nu spun acum ce voi face eu în cadrul acestei inițiative pentru că nu vreau să spun vorbe mari și apoi să nu reușesc mai nimic. Dar temele lunare sunt grozave pentru mine. Voi fi iar elev de școală și voi pregăti texte pe teme legate de lectură. Ca să-mi amintesc ce plăcut este să discuți despre cărți. Și să citesc mai mult.
Oh, abia aștept!

No comments:

Post a Comment

Any comments? Please do!

Cercei din zale argintate, onix, flori din sticlă Cehia și perle - Zâna Umbrelor - Vândut

Rezervat. Onix tăios, flori de noapte și alb de perlă. Fii Zâna Umbrelor! Cercei din zale argintate, inoxidabile, discuri d...